Într-un depozit uriaș aflat în mijlocul unei întinderi urbane la vest de Phoenix, Arizona, mii de ierburi aromatice și legume sunt cultivate în containere cubice, robotizate, care se deplasează într-o rețea și își ajustează poziția pentru a obține echilibrul optim de apă și nutrienți. Aceasta este ferma Opollo, un sistem de agricultură verticală complet automatizat, construit de compania OnePointOne în parteneriat cu specialistul în automatizarea depozitelor AutoStore, pentru a cultiva produse organice tot timpul anului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În prezent, relatează publicația de sector fruitnet.com, ferma produce zarzavaturi verzi, microplante și ierburi aromatice, vândute sub marca Willo în mai multe magazine Whole Foods din apropiere. Toate aceste produse sunt gata în doar 15 zile – aproximativ jumătate din timpul necesar pe o fermă tradițională. În curând, este planificată și adăugarea altor produse, cum ar fi căpșunile și ciupercile.
Dacă ai cere unui chatbot AI să descrie o fermă a viitorului, probabil că ar propune ceva de genul acesta: într-o clădire fără ferestre de la marginea orașului, mii de legume sunt cultivate în unități autonome care se deplasează singure printr-un mediu de creștere controlat cu precizie, pentru a obține echilibrul perfect între apă și nutrienți, înainte de a-și oferi conținutul pentru recoltare, încearcă să creioneze publicația citată un scenariu de viitor.
Desigur, această viziune futuristă nu mai este atât de departe de încercările actuale de a crea medii de cultivare predictibile, care să asigure aprovizionarea locală constantă cu produse proaspete. Cu tehnologii precum iluminarea LED și sistemele de cultivare hidroponice, care oferă condiții constante de creștere, producția controlată și automatizată de fructe și legume proaspete în interior este deja o realitate.
Producție indoor susținută de un gigant din retail
În același timp, dificultățile economice actuale au complicat existența acestui tip de agricultură a viitorului și au forțat mai multe startup-uri cunoscute – inclusiv InFarm, AeroFarms, Jones Food Company și Plenty Unlimited – să își revizuiască radical modelele de afaceri. Totuși, proiectul descris mai sus, susținut de gigantul din retail american Whole Foods, pare să fi reușit să combine agricultura cu mediu controlat cu o platformă logistică modernă, de ultimă generație, cu rezultate promițătoare.
Pentru Whole Foods, proiectul oferă răspunsuri la unele dintre cele mai mari provocări actuale din agricultură: lipsa forței de muncă, întreruperile din lanțul de aprovizionare, deficitul de apă și cererea tot mai mare a consumatorilor pentru produse locale, proaspete.
„Explorăm constant noi modalități de a aduce alimente proaspete și sustenabile clienților noștri”, spune Chris Petroulakis, manager pe zona de produse proaspete la Whole Foods Market. „Ferma Opollo este un exemplu perfect al modului în care tehnologia avansată poate revoluționa agricultura locală, contribuind la livrarea mai rapidă și mai proaspătă ca niciodată a produselor locale de calitate direct în magazinele noastre.”
Cuburi robotizate care mută plantele în funcție de nevoie lor de moment
Ideea cuburilor robotizate care mută plantele într-un mediu controlat cu precizie, ajustându-și poziția pentru a furniza plantei echilibrul perfect de apă și nutrienți, este un concept nou chiar și într-un domeniu atât de inovator cum este agricultura verticală. Astfel de unități sunt comune în centrele de distribuție pentru retail dar nu au fost utilizate până acum în centre de cultivare.
La ferma Opollo, plantele sunt însămânțate automat, apoi transferate imediat în rețea pentru germinare. Pe tot parcursul vieții lor, acestea se deplasează în funcție de nevoile de iluminat, irigare și control climatic. Iar în tot acest timp, un software avansat monitorizează starea fiecărei plante și ajustează condițiile în timp real, până când este gata pentru recoltare.
„Ferma Opollo arată ce este posibil când automatizarea se întâlnește cu provocări globale precum reziliența lanțului alimentar și sustenabilitatea”, spune Parth Joshi, director de produs la AutoStore.
La rândul său, Sam Bertram, CEO-ul OnePointOne, crede că tehnologia lor, combinată cu robotica modulară a partenerilor, va permite cultivarea de recolte „aproape oriunde”, folosind doar o fracțiune din apa și terenul necesare în agricultura tradițională.
„Această colaborare ajută la depășirea provocărilor legate de costuri și scalabilitate ale agriculturii verticale, făcând în sfârșit posibilă aprovizionarea locală cu produse – prioritatea numărul unu pentru consumatorii americani – chiar și în zonele urbane”, spune el.