Glicemia poate crește și din cauza deshidratării? / Nutriționiștii spun că nu doar carbohidrații pot afecta nivelul glicemiei, ci și o hidratare necorespunzătoare

Deshidratarea poate creste glicemia Sursa foto: Pexels

Când te gândești la toate lucrurile care pot influența nivelul glicemiei, hidratarea s-ar putea să nu fie primul lucru care îți vine în minte. Dar, potrivit eatingwell.com, ea joacă un rol important.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Oamenii cred că doar dieta și greutatea contează, dar există mulți alți factori care influențează glicemia,” spune nutriționista Esther Tambe. Unul dintre acești factori este hidratarea.

Care este legătura dintre deshidratare și glicemie?

Deshidratarea este un factor de risc pentru hiperglicemie, în special în rândul persoanelor cu diabet. Există câteva motive pentru asta:

  • Deshidratarea face ca sângele să devină mai concentrat
  • Poate afecta hormonii implicați în controlul glicemiei

Unele studii sugerează chiar că, în timp, deshidratarea poate crește riscul de apariție a diabetului, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această legătură.

Deshidratarea crește concentrația de glucoză în sânge

Nivelul glicemiei este practic o măsurare a concentrației de glucoză din sânge, potrivit Institutului Național de Sănătate  al SUA (NIH). Acesta crește la persoanele cu diabet deoarece insulina, hormonul care ajută la transportul glucozei din sânge în celule, fie nu funcționează corect, fie nu este produsă suficient.

Dar, probabil ai auzit că organismul este format din 50%-60% apă. O parte din această apă se regăsește în volumul de sânge. Dacă ești deshidratat, sângele tău devine mai concentrat, deoarece organismul are mai puțină apă disponibilă. Drept urmare, nivelul glicemiei poate crește, spune Tambe.

Deshidratarea poate afecta hormonii care reglează glicemia

Pe lângă insulină, și alți hormoni pot influența controlul glicemiei. Vasopresina este un hormon cunoscut pentru rolul său în reglarea tensiunii arteriale și a echilibrului osmotic, iar secreția sa este influențată de nivelul de hidratare. De exemplu, un studiu publicat în Diabetes Care a descoperit că vasopresina ar putea juca și un rol în reglarea glicemiei.

Mai mult, un studiu din 2017 din Nutrition Research a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 care nu au băut suficientă apă timp de doar trei zile au avut rezultate mai slabe la testul oral de toleranță la glucoză decât cele bine hidratate. Cercetătorii au observat că acest efect a fost parțial mediat de cortizol, hormonul de stres, care poate elibera glucoză în sânge, ducând la hiperglicemie.

Interesant este că un studiu din 2019 publicat în Journal of Applied Physiology a constatat că, la adulți sănătoși fără diabet, deshidratarea acută nu a modificat reglarea glicemiei, dar a crescut nivelul de copeptină, un indicator indirect al vasopresinei.

Persoanele cu diabet pot avea nevoie de mai multă apă

Urinarea frecventă este un simptom al hiperglicemiei, conform NIH, ceea ce poate duce la un cerc vicios de deshidratare suplimentară la cei cu diabet.
Un studiu din 2018 din Annals of Nutrition and Metabolism a analizat hidratarea în timpul activității fizice la persoane cu diabet de tip 1 și a constatat că participanții încă se simțeau însetați după ce au băut suficientă apă conform ghidurilor nutriționale sportive. Setea crescută este și ea un semn de hiperglicemie.

Autorii au menționat că, deși nu este clar de ce persoanele cu diabet de tip 1 au nevoi mai mari de lichide, o explicație posibilă este pierderea de lichide prin urinare excesivă.

Cum poate deshidratarea crește riscul de diabet

Deși cercetările sunt limitate, același studiu din Diabetes Care a arătat o legătură între un consum redus de apă – în special sub 0,5 litri pe zi – și apariția glicemiei crescute. Fiind un studiu observațional, nu poate dovedi că deshidratarea cauzează hiperglicemia, dar a arătat o asociere semnificativă.

Persoanele fără diabet pot să nu observe hiperglicemia

Deshidratarea poate crește temporar glicemia și la cei fără diabet. Se estimează că 23% dintre persoanele cu diabet nu sunt diagnosticate. Cei care au fost diagnosticați sunt de obicei obișnuiți să-și monitorizeze glicemia și să recunoască semnele de hiper- sau hipoglicemie. Dar pentru ceilalți, aceste semne pot trece neobservate.

Deshidratarea și hiperglicemia au multe simptome comune, deci poate fi greu să le deosebești.
Simptomele deshidratării includ: sete, oboseală, amețeală, gură uscată, urinare rară, urină închisă la culoare și piele uscată.
Simptomele hiperglicemiei includ: sete, oboseală, dureri de cap, urinare frecventă și vedere încețoșată, potrivit NIH.

Diferența principală este că deshidratarea scade frecvența urinărilor, în timp ce hiperglicemia o crește.

Cum să te hidratezi pentru a preveni glicemia crescută

Hidratarea este importantă pentru reglarea glicemiei, dar poate fi o provocare să consumi suficiente lichide. Iată câteva sugestii pentru a rămâne hidratat:

  • Poartă mereu cu tine o sticlă reutilizabilă de apă. Alege una care îți place – poate cu pai, gură largă sau un anumit volum – ca să-ți fie mai ușor s-o folosești.
  • Adaugă arome sau bule. Dacă te plictisești de apa simplă, încearcă apă minerală, cu sau fără arome. Poți adăuga fructe de pădure, lămâie sau castravete. De exemplu, încearcă apa infuzată cu lămâie, castravete și mentă.
  • Stabilește obiective realiste de hidratare. Dacă știi că bei greu apă în timpul serviciului, propune-ți să bei un pahar la fiecare masă și gustare. Hidratează-te și înainte, în timpul și după activitatea fizică.
  • Redu băuturile cu zahăr adăugat. Nu pentru că ar fi „rele”, ci pentru că apa simplă te ajută să elimini excesul de zahăr din sânge, spune Tambe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »