E gheață din fructe pe băț și e ca și cum ar fi o înghețată dar nu are zahăr și grăsimi. Popcicle, cel mai răcoritor desert al verii împlinește 120 de ani

batoane de fructe inghetate pe bat in stil popsicle, numite ice pop, pe care le poti face acasa foto: fitnessontoast.com

I se spune ice pop, alteori pop ice și împlinește 120 de ani de viață. E vorba de delicioasele deserturi ale verii create din fructele trecute prin blender și înghețate în forme specifice, cu un băț în ele, asemenea înghețatei pe băț.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Sunt renumite pe toată planeta, în România au prins încă puțin dar în ultimii ani oferta comercială a crescut, se găsesc în mai multe lanțuri de distribuție deja. Și s-au născut dintr-o pură întâmplare.

Un băiat de 11 ani a inventat primul ice pop în 1905, înregistrat apoi sub brandul Popsicle

În 1095, după o zi lungă de joacă, Frank Epperson, un copil de 11 ani din zona San Francisco, a intrat în casă, dar și-a lăsat pe verandă paharul cu sifon și bețișorul de amestecat încă în el. Lăsat afară peste noapte, sifonul a înghețat, formând un fel de țurțure! Curios, Frank a gustat din sifonul înghețat și i s-a părut ceva interesant.

Frank și-a numit invenția „Epsicle” și avea să devină rapid desertul său preferat. A fost un succes și în rândul copiilor din cartier! Frank a decis să își ducă delicioasele „Epsicle-uri” și în afara cartierului și a început să le vândă la Neptune Beach. Supranumit „Coney Island-ul Coastei de Vest”, Neptune era în plină glorie înainte de Marea Criză Economică, iar consumatorii adorau Epsicle-urile lui Frank.

Având un desert de succes în mâini, Frank a brevetat „Epsicle”-ul în 1924, pentru a-și putea împărți batonul de gheață cu întreaga lume! În brevet sunt detaliate cerințele pentru un baton de gheață perfect, inclusiv recomandări despre cele mai bune tipuri de lemn pentru bețișor: lemn de molid, mesteacăn sau plop.

În cele din urmă, copiii lui Frank l-au convins să schimbe numele batonului în cel cu care îl numeau ei: „bățul lui tata” sau Pop’s ‘Sicle, adică Popsicle®. La sfârșitul anilor 1920, Frank avea să vândă drepturile asupra creației sale companiei Joe Lowe Co.Ulterior, dat fiind potențialul enorm de vânzare al acestui produs pe perioada verii, brandul a fost achiziționat de multinaționala Unilever, în 1989.

Multe variante comerciale, dată fiind concurența acerbă de pe piață, au adiționat tradiționalele ice pop din apă cu fructe înghețată cu iaurt sau smântână sau alte ingrediente. Motiv pentru care unele din să semene tot mai mult cu înghețata, dar nu acesta era sensul primordial al ideii.

Cum poți face singur un pop ice la tine acasă

Dincolo de rețeta originară și diferitele variante de-a lungul evoluției acestui produs, marele lor atu este că sunt foarte ușor de făcut acasă. Fie din apă aromatizată cu siropuri din fructe, fie, mai nou, din fructe. Pe valul trendului ultimilor ani legat de alimentația sănătoasă, cele mai interesante și mai lipsite de calorii pop ice sunt cele din piure obținut din fructe bine coapte în stare crudă.

Spre deosebire de înghețată, care conține cantități foarte mari de grăsimi și destul de mult zahăr, compoziția pentru batoanele pop ice nu are nevoie să fie amestecată în timp ce îngheață. Este nevoie doar să turnăm în formele specifice fructele trecute prin blender, să înfigem un bețișor în ele și să ținem totul la congelator câteva ore bune.

În funcție de ingrediente și de culorile pe care le putem suprapune, chiar lăsând bucăți de fructe întregi uneori, putem crea adevărate opere de artă gastronomică. Aspectul lor este de regulă o mare bucurie pentru copii, motiv pentru care regăsim des batoanele pop ice la petrecerile de vară.

Sunt potrivite toate tipurile de fructe și fructe de pădure, fie monogust, fie chiar amestecate, fie adăugate bucăți dintr-un fruct în sucul care va deveni baton înghețat din alt fruct, creând contraste de culoare.

În afară de fructe, pop ice reușit mai ies și amestecând apă cu suc de lămâie, extract de vanilie, ghimbir, mentă, cocos sau chiar ceai matcha. Sunt de departe cel mai bun antidot la căldura toridă a verii care bate la ușă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »