În seria de interviuri „Dialoguri pe toate gusturile”, îl întâlnim azi pe Cristi Popesco, stand-up comediant pasionat nu doar de glume bine livrate, ci și de carne bine gătită. La 40 de ani, Cristi trăiește în București, dar poartă cu el gusturile copilăriei din Suceava și o curiozitate autentică pentru tot ce înseamnă preparat făcut cu grijă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Îmi place foarte mult să mănânc”
Cristi are o relație onestă cu mâncarea – o apreciază, o cercetează, o cântărește la propriu. „Îmi place foarte mult să mănânc. De asta am și acceptat invitația, că am văzut că e ceva cu food”, spune el râzând. Dincolo de pofta evidentă, a venit însă și momentul în care a început să fie mai atent la ce și cât mănâncă. „Am avut niște kilograme în plus care nu se vedeau prea tare, dar mă deranjau pe mine. Așa că acum folosesc o aplicație, cântăresc tot, urmăresc caloriile”.
Cu toate acestea, nu e adeptul înfometării, ci mai degrabă al echilibrului. Încearcă să mănânce doar până după-amiaza și să nu se atingă de mâncare seara, mai ales înainte de spectacole. „Am observat că dorm mai bine dacă nu mănânc cu câteva ore înainte. Și nici cu alcoolul nu mă mai înțeleg: mi-am dat seama că-mi afectează dicția și timing-ul în glume”.
„În turnee, eu sunt responsabil cu restaurantele”
Cristi e omul care face research nu doar când scrie glume, ci și când pleacă în turnee. „Sunt responsabil cu restaurantele. Mă uit pe Google Maps, citesc recenzii, mă uit la poze. Îmi place foarte mult treaba asta”. Nu merge la întâmplare. Vrea să mănânce bine, să descopere gusturi locale și, uneori, să se inspire. În călătorii sau în city break-uri, masa devine o experiență, un ritual care cere respect și documentare. „Nu mă așez la întâmplare. Îmi place să știu unde merg”.
„Mi-am luat o tigaie din inox din America și sunt foarte mândru de ea”
Pandemia și timpul petrecut acasă l-au apropiat de gătit. A început timid, cu ochiuri, apoi a trecut la carne, brisket și ceafă la cuptor. „Fac și porc, și pui, și vită. Vita o descoperire recentă – eu o știam doar din ciorba de văcuță a mamei. Dar am gustat odată o bucată maturată, gătită corect, și m-a cucerit”.
A început să cumpere carne de calitate, să-și ia tigăi bune (precum cea de inox din America, inspirată de bucătari celebri), ba chiar să învețe ce-i acela fond și cum se face un pan sauce.
„Am descoperit că și pieptul de pui devine gustos când pui un sos bun peste el”, a explicat comediantul pentru G4Food.
„Cartofii în orice formă și șnițelele sunt gusturi ale copilăriei”
Când vine vorba despre mâncărurile preferate, Cristi e nostalgic: „Cartofii, în orice formă. Făcea bunica cartofi la tigaie, fierți pe jumătate, apoi prăjiți ușor – extraordinar! Îmi plac ouăle, șnițelele, salata de vinete. Am crescut cu ele”.
Are și limite: nu mănâncă ciorbă de burtă și nici șorici, dar în rest e deschis. Dacă e bine făcut, îl convinge.
„Masa în oraș e o experiență. Acasă e mai degrabă tranzacțională”
Pentru Cristi, masa acasă e simplă: o necesitate. Dar în oraș sau în turnee e ceva serios.
„Contează servirea, atmosfera, cum arată mâncarea. Îmi place să fie o experiență”. Nu caută „sofisticării inutile”, dar vrea să simtă că acel moment e special. Prietenii nu se bucură prea des de gătitul lui – poate doar la un grătar – însă viitorul sună promițător.
„Dacă o să mă mut vreodată la casă, îmi iau un smoker. Dar sincer, cred că l-aș folosi de două ori pe an. Îmi place ideea mai mult decât munca în sine”.
Glume, carne, disciplină
Cristi Popesco face parte din acea categorie de oameni care abordează cu seriozitate lucrurile care le aduc bucurie. Umorul, carnea bine făcută și micile ritualuri ale mesei fac parte dintr-un echilibru personal.
Nu caută perfecțiunea, dar nici nu merge la întâmplare. Știe că fiecare glumă are un tempo, fiecare friptură – o temperatură ideală. Iar între două spectacole și un cartof la cuptor, viața poate fi chiar gustoasă.
„Dialoguri pe toate gusturile”, un proiect G4Food
„Dialoguri pe toate gusturile” este o serie de interviuri, un proiect G4Food care își propune să aducă în prim-plan oameni remarcabili din diverse domenii – actori sau artiști, dar lista poate fi completată cu avocați, medici, arhitecți sau profesori – pentru a explora legătura lor personală cu gastronomia.
Departe de a fi experți în domeniul culinar, acești invitați ne vor împărtăși povești pline de savoare despre amintirile copilăriei, mesele în familie, felul în care își construiesc dieta sau preparatele lor preferate.
Prin aceste conversații autentice, vrem să arătăm cum mâncarea devine un limbaj universal, o punte între generații și o sursă de inspirație.
Mulțumim pentru găzduire Epoque Hotel Relais & Châteaux.
Text transcris cu ajutorul Vatis Tech